Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ύπνωσης και υπνοθεραπείας;
Τι είναι η ύπνωση;
Η ύπνωση είναι η πράξη καθοδήγησης κάποιου σε κατάσταση έκστασης. Διαφορετικοί ειδικοί ορίζουν διαφορετικά την κατάσταση έκστασης, αλλά σχεδόν πάντα αναφέρονται σε: Μια βαθιά κατάσταση χαλάρωσης. Υπερεστίαση και συγκέντρωση. Αυξημένη δεκτικότητα.
Αν αυτό ακούγεται κοινότοπο, είναι επειδή, έτσι είναι. Οι περισσότεροι από εμάς μπαίνουμε και βγαίνουμε από την κατάσταση έκστασης συνεχώς. Εάν έχετε κάποτε ξεχαστεί στις καθημερινές σας μετακινήσεις και προσπεράσατε τον δρόμο που θέλατε να στρίψετε, έχετε πέσει σε ονειροπόλο ακούγοντας μουσική ή βυθιστήκατε στον κόσμο ενός βιβλίου ή μιας ταινίας, έχετε βρεθεί σε κατάσταση έκστασης.
Η μόνη διαφορά μεταξύ της ύπνωσης και αυτών των καθημερινών καταστάσεων έκστασης είναι ότι, στην ύπνωση, κάποιος προκαλεί την κατάσταση έκστασης για να πετύχει κάτι: θεραπεία, ανακάλυψη ή ανακούφιση από το στρες, για παράδειγμα.
Τι γίνεται με το μέρος όπου ο υπνωτιστής σας ξεγελάει για να μιλήσετε σαν πάπια ή να υπακούσετε στις κακές του διαταγές; Η ιδέα ότι οι υπνωτιστές μπορούν να κατακτήσουν το μυαλό των υποκειμένων τους και να ελέγξουν τις ενέργειές τους είναι, φυσικά, ένας μύθος που βασίζεται αποκλειστικά στα μέσα ενημέρωσης. Στην κατάσταση έκστασης, ύπνωσης, ελέγχετε όλες τις ενέργειές σας, μπορείτε να ακούσετε τα πάντα γύρω σας και δεν μπορείτε να αναγκαστείτε να κάνετε κάτι παρά τη θέλησή σας.
Σαν πιστοποιημένος υπνοθεραπεύτης σας βεβαιώνω πως σε μια συνεδρία υπνοθεραπείας, οι θεραπευόμενοι έχουν συνείδηση. είναι ξύπνιοι, συμμετέχουν και θυμούνται τα πάντα. Η ύπνωση, είναι γνωστή για την αξιοποίηση της «δύναμης της πρότασης». Αλλά δεν είναι η μόνη φορά που ο νους μας είναι επιρρεπής σε υποδείξεις. Τις περισσότερες φορές στην καθημερινότητά μας, βάζουν τον νου μας σε έκσταση παρά την θέλησή μας και μας περνάνε μηνύματα μέσα από την tv, το pc, τις ταινίες, την μουσική, τις διαφημίσεις. Στην ύπνωση επιλέγει ο θεραπευόμενος τις υποδείξεις και τα μηνύματα που επιθυμεί, έχοντας προαποφασίσει πως αυτές οι αλλαγές είναι ωφέλιμες για μια πιο ολοκληρωμένη ζωή.
Ακόμη και οι συμμετέχοντες σε παραστάσεις ύπνωσης επί σκηνής λειτουργούν υπό τον έλεγχο του δικού τους νου, καθώς είναι αδύνατο για κάποιον να μην έχει τις αισθήσεις του ενώ βρίσκεται σε ύπνωση.
Τι είναι η Υπνοθεραπεία;
Για να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ ύπνωσης και υπνοθεραπείας, σκεφτείτε την ύπνωση ως εργαλείο και την υπνοθεραπεία ως τη χρήση ενός εργαλείου. Δηλαδή η υπνοθεραπεία χρησιμοποιεί την ύπνωση σαν μέσον, όπως η θεραπεία τέχνης χρησιμοποιεί την τέχνη σαν μέσον θεραπείας. Ο ορισμός της υπνοθεραπείας είναι ξεκάθαρος από την ίδια τη λέξη. Η υπνοθεραπεία είναι η πρακτική της ύπνωσης για θεραπευτικούς σκοπούς.
Με άλλα λόγια, εάν είστε επαγγελματίας υπνοθεραπευτής, θεραπευτής ψυχικής υγείας ή γιατρός και χρησιμοποιείτε ύπνωση για να βοηθήσετε έναν πελάτη να ξεπεράσει μια ψυχική ή σωματική πάθηση, ασκείτε υπνοθεραπεία.
Η υπνωτική κατάσταση έκστασης είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας. Ακολουθούν μερικοί μόνο τρόποι με τους οποίους οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας και της ιατρικής χρησιμοποιούν την υπνοθεραπεία:
Βοηθώντας τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα ή να μειώσουν την υπερκατανάλωση τροφής εστιάζοντας το μυαλό τους και προτείνοντας πιο υγιεινή συμπεριφορά.
Πρόσβαση στη σύνδεση νου-σώματος για την ανακούφιση από χρόνιο και οξύ πόνο, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης και τοκετού. Η υπνοθεραπεία έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματική έναντι επίμονων σωματικών παθήσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οι δερματολογικές παθήσεις.
Ο θεραπευόμενος εισέρχεται βαθιά στο υποσυνείδητο για να ανακαλύψει και να θεραπεύσει τις βαθύτερες αιτίες προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το άγχος, το PTSD και ο εθισμός.
Όπως έχουν ανακαλύψει πολλοί υπνοθεραπευτές, η κατάσταση έκστασης είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε τα κρυμμένα βάθη του μυαλού, των αναμνήσεων και των κινήτρων μας.
Πώς λειτουργεί η Υπνοθεραπεία;
Το πιο ισχυρό χαρακτηριστικό της κατάστασης έκστασης είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδέει τον συνειδητό νου μας με τον υποσυνείδητό μας.
Ο συνειδητός νους είναι τα αρχεία που υπάρχουν στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή μας και τα οποία χρησιμοποιούμε καθημερινά. Το υποσυνείδητο είναι ο σκληρός μας δίσκος, όπου αποθηκεύουμε κάθε εμπειρία, συναίσθημα και σκέψη που είχαμε ή έχουμε.
Στη χαλαρή, υπερ-εστιασμένη κατάσταση της ύπνωσης - υπό την καθοδήγηση ενός υπνοθεραπευτή - μπορούμε να κάνουμε μια αναζήτηση στο υποσυνείδητό μας, ανασύροντας τις καταπιεσμένες μνήμες και τα θαμμένα συναισθήματα στη ρίζα των προκλήσεων της ψυχικής μας υγείας.
Γιατί κάθε ανθυγιεινή τρέχουσα συμπεριφορά, όπως το κάπνισμα, η απώλεια ψυχραιμίας, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή η καταναγκαστική υπερφαγία έχει ένα αρχικό γεγονός ή σύνολο αρχικών γεγονότων και μετέπειτα μια αλυσίδα γεγονότων που έθεσαν τα θεμέλια για όλες τις τρέχουσες ανθυγιεινές επιλογές μας. Μέσω της υπνωτικής έκστασης, μπορούμε να εντοπίσουμε τις εμπειρίες και τις υποσυνείδητες αποφάσεις που λάβαμε ως παιδιά, οι οποίες μας έχουν οδηγήσει σε μια συμπεριφορά που δεν είναι πλέον υγιής για εμάς.
Λειτουργεί η Υπνοθεραπεία; Τι Λέει η Επιστήμη;
Επειδή παρέχει άμεση πρόσβαση στον υποσυνείδητο νου, πολλοί θεραπευτές βρίσκουν ότι η υπνοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματική από τις παραδοσιακές τεχνικές θεραπείας.
Η υπνοθεραπεία μας επιτρέπει να πάμε πιο κάτω από το λογικό μέρος του νου μας. Πολλές φορές μπορεί να «κολλήσουμε» όταν δεν καταλαβαίνουμε γιατί κάνουμε κάτι ή γιατί νιώθουμε έτσι, όταν αυτό δεν έχει λογική εξήγηση. Η υπνοθεραπεία έχει πρόσβαση σε εκείνες τις συναισθηματικές πεποιθήσεις που είναι ασύλληπτες, από τον λογικό νου.
Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία αναφέρει: «Αν και η ύπνωση ήταν αμφιλεγόμενη, οι περισσότεροι κλινικοί γιατροί συμφωνούν τώρα ότι μπορεί να είναι μια ισχυρή, αποτελεσματική θεραπευτική τεχνική για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, του άγχους και των διαταραχών της διάθεσης».
Η Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία ανέθεσε σε μια ομάδα εργασίας να ερευνήσει τα στοιχεία και να γράψει μια επίσημη έκθεση για την υπνοθεραπεία το 2001. Διαπίστωσαν, «Έχουν συσσωρευτεί αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η συμπερίληψη υπνωτικών διαδικασιών μπορεί να είναι ευεργετική στη διαχείριση και τη θεραπεία σειρά συνθηκών και προβλημάτων που συναντώνται στην πρακτική της ιατρικής, της ψυχιατρικής και της ψυχοθεραπείας.»
Η τεχνολογία αιχμής απεικόνισης εγκεφάλου μας δίνει τώρα ένα παράθυρο στις φυσικές εκδηλώσεις της υπνοθεραπείας. Όταν σάρωσαν τους εγκεφάλους 57 ατόμων που υποβλήθηκαν σε ύπνωση, οι ερευνητές του Στάνφορντ ανέφεραν ότι τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διορατικότητα και την αλλαγή έδειξαν «αλλαγμένη δραστηριότητα και συνδεσιμότητα».
Spyros Kapnias - Garudananda (Advance Certified Regression Therapist - Inner Child - Life Between Lifes / Εκπ. Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Master & Trainer in Hypnotherapy / Certified “Swan” Hypnotherapy / Master NLP - Coaching - Time Line Therapy / Certified Energy Psychology Certification - Master in Acupressure & EFT / Reiki Master / Advance Breathwork & Pranayama Trainer / Senion Yoga Teacher and Trainer)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου