«Είμαι μια γυναίκα από τον περασμένο αιώνα!» (Σίγκμουντ Φρόυντ & Γιόζεφ Μπρόυερ - Μελέτες για την υστερία) Κυρία Έμμυ Φον Ν.
Συχνά μπορούσα μόνο εκ των υστέρων να διακρίνω τι συνέβη στο παραλήρημα και τι στην κανονική κατάσταση, Τις δύο καταστάσεις τις χώριζε η μνήμη και η ασθενής έμενε έκπληκτη, όταν άκουγε τι πράγματα πρόσθετε στο παραλήρημα σε μια συζήτηση που μέχρι τότε γινόταν κανονικά. Η πρώτη συζήτηση μου που είχα με την ασθενή έδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως οι δυο καταστάσεις διαπερνούσαν η μια την άλλη χωρίς να λαμβάνουν υπόψη η μια την άλλη. Μόνο μια φορά συνέβη κατά τη διάρκεια αυτού του ψυχικού λικνίσματος ένας επηρεασμός της κανονικής συνείδησης που παρακολουθούσε την πραγματικότητα, όταν μου έδωσε την απάντηση που προερχόταν από το παραλήρημα, ότι είναι μια γυναίκα από τον περασμένο αιώνα. (σελ.150)
Στην πρώτη μου επίσκεψη τη ρώτησα πόσων ετών είναι και μου απάντησε με σοβαρότητα: «Είμαι μια γυναίκα από τον περασμένο αιώνα». (σελ.94)
Τώρα θα τολμούσα να κατονομάσω τον λόγο γι’ αυτή την διατήρηση των συναισθημάτων στην περίπτωση της κυρίας φον.Ν, ο οποίος πάντως συνδέεται με την κληρονομική ιδιοσυγκρασία της. (σελ.157)
Σκέφτομαι τώρα ότι κάτι πρέπει να προστέθηκε, για να προκαλέσει μια εκδήλωση της πάθησης ειδικά τα τελευταία χρόνια, ενώ οι αιτιολογικά δρώσες συνθήκες ήταν επί χρόνια απαράλλακτες. (σελ.158)
Γνωρίσαμε μια εξαιρετική γυναίκα, που η ηθική της σοβαρότητα… η υψηλή της μόρφωση και η αγάπη της για την αλήθεια μας εντυπωσίασαν… (σελ.159)
Αποσπάσματα από το ο πρώτο βιβλίο που έγραψε ο Σίγκμουντ Φρόυντ (ο Δάσκαλος, όπως τον ονόμαζαν οι μαθητές του) μαζί με τον Γιόζεφ Μπρόυερ, «Μελέτες για την υστερία», είναι ένας «ύμνος» στην διαδικασία της ύπνωσης! Άραγε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα εάν ο Δάσκαλος έκανε μια άλλη επιλογή και ανέβαζε αυτός την ύπνωση στο ύψος που της αξίζει? Φυσικά από τότε η ύπνωση έχει διανύσει μια δική της πορεία και βρέθηκαν άλλοι πρωτοπόροι για να την εξελίξουν, όμως προσωπικά χωρίς να υποβιβάζω κανέναν από αυτούς, κανένας δεν έφτασε στο ύψος του!
Σε αυτό το βιβλίο, στην δεύτερη περίπτωση υστερίας, αναφέρει, ίσως, μια «ευκαιρία» που αν την ακολουθούσε μπορεί να είχαμε μια διαφορετική ψυχανάλυση σήμερα!
Μετά την ανάρτηση του άρθρου, μου ήρθε μια σκέψη μήπως το βιβλίο είχε γραφτεί στις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε η Έμμα υποδήλωνε την ηλικία της με εκείνη την πρόταση. Αλλά με χαρά διαπίστωσα ότι το βιβλίο εκδόθηκε το 1895 και ο Φρόυντ αναφέρει πως η θεραπεία ξεκίνησε την 1η Μαΐου του 1889!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου