Υποξία και Υπερκαπνία - Οι δύο πόλοι της Συνειδητής Αναπνοής

Η φυσιολογική χημεία της αναπνοής περιλαμβάνει την ανταλλαγή οξυγόνου (O2) και διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Με απλά λόγια, εισπνέουμε για να πάρουμε οξυγόνο, το οποίο χρειάζεται το σώμα μας για ενέργεια. Εκπνέουμε για να απαλλαγούμε από το υπερβολικό διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στους πνεύμονες σαν παράγωγο των καύσεων του οργανισμού μας. Η εισπνοή ενεργοποιείται καθώς ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στα υψηλά επίπεδα CO2, πράγμα που σημαίνει ότι, εάν είμαστε πολύ ευαίσθητοι στο CO2, θα χρειαστεί να αναπνέουμε πιο πολύ και πιο γρήγορα. Σημαίνει ακόμη πως μπορούμε να ενισχύσουμε σημαντικά την οξυγόνωση και την αποτελεσματικότητα της αναπνευστικής διαδικασίας μειώνοντας έτσι την απόκριση του σώματός μας στα υψηλά επίπεδα CO2. Αυτό το πετυχαίνουμε με τις διάφορες πρακτικές της Συνειδητής Αναπνοής που περιλαμβάνει τις πρακτικές της Pranayama & Breathwork. Αυτές οι πρακτικές διαταράσσουν τα αέρια του αίματος για να δημιουργήσουν ανάλογα με το είδος της πρακτικής, Υποξία ή Υπερκαπνία. Έτσι προκαλούνται σωματικές προσαρμογές που βελτιώνουν την σωματική απόδοση, διευκολύνουν την αναπνοή, ανοίγουν τα ενεργειακά μας κανάλια, ενεργοποιούν το ενεργειακό μας σώμα και μας οδηγούν σε καταστάσεις Τροποποιημένης Συνείδησης.

Ας μιλήσουμε για την Υποξία

Η υποξία είναι ένας ιατρικός όρος που αναφέρεται στην ανεπάρκεια της ποσότητας του οξυγόνου που φτάνει στους ιστούς του σώματος. Υπάρχουν πολλές αιτίες Υποξίας, αλλά η πιο κοινή είναι η έλλειψη οξυγόνου. Όταν το σώμα στερείται οξυγόνου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η Υποξία μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται στον εγκέφαλο, την καρδιά και τους πνεύμονες. Η Υποξία μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, κώμα, ακόμη και θάνατο.

Τώρα ας δούμε την Υπερκαπνία

Η Υπερκαπνία είναι μια κατάσταση που προκύπτει από υπερβολική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο αίμα. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως: Διαταραχές της αναπνοής όπως η υπνική άπνοια, σοβαρές κρίσεις άσθματος, καρδιακά προβλήματα που προκαλούν μειωμένη ροή αίματος στους πνεύμονες, κακή ηπατική λειτουργία, νεφρική ανεπάρκεια

Όταν εμφανίζεται υπερκαπνία, το σώμα προσπαθεί να αντισταθμίσει αυξάνοντας τον ρυθμό της αναπνοής (που ονομάζεται ταχύπνοια) και τον καρδιακό ρυθμό (ονομάζεται ταχυκαρδία). Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υπερκαπνία μπορεί να οδηγήσει σε πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του κώματος και του θανάτου.

Τα Οφέλη

Εφόσον είναι τόσο αρνητικές καταστάσεις άραγε γιατί θέλουμε να τις προκαλέσουμε τεχνικά; Γιατί όταν επιτυγχάνονται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, έχουν σημαντικά οφέλη!

Οι πρακτικές που προκαλούν Υποξία μπορούν να βελτιώσουν την αντοχή, να αυξήσουν την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα μας και να βοηθήσουν στην προστασία των μυών από βλάβες. Επιπλέον, οι πρακτικές που προκαλούν Υπερκαπνία  βελτιώνουν τη δύναμη, την ισχύ και την απόδοσή μας σε έντονες σωματικές επιβαρύνσεις.

Ακόμη, και οι δύο μορφές άσκησης της Συνειδητής Αναπνοής έχουν αποδειχθεί ασφαλείς και αποτελεσματικές σε πολλά αθλήματα. Έτσι, αν ψάχνετε για ένα πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, σκεφτείτε να προσθέσετε την προπόνηση Υποξίας ή Υπερκαπνίας στη ρουτίνα σας.

Επιστημονικές μελέτες πάνω σε αθλητές

Φυσικά και δεν χρειάζεται να είστε αθλητής για να κάνετε της άσκηση της Συνειδητής Αναπνοής. Διαβάζοντας όμως τις έρευνες που έχουν γίνει από Πανεπιστήμια, κατανοούμε την σημαντικότητα της Συνειδητής Αναπνοής.

Ξεκινώντας, υπάρχει μια μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια στην Ιαπωνία που διαπίστωσε ότι οι αθλητές έχουν σημαντικά μεγαλύτερη ανοχή στο διοξείδιο του άνθρακα σε κατάσταση ηρεμίας από ότι τα άτομα που δεν έχουν προπονηθεί. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, για την ίδια ποσότητα άσκησης, οι αθλητές παρουσίασαν 50 έως 60% λιγότερη δύσπνοια από ό,τι οι μη προπονημένοι.

Ακόμη επιστημονικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ των αθλητών αντοχής και των μη αθλητών είναι η απόκριση σε χαμηλές πιέσεις οξυγόνου (Υποξία) και υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (Υπερκαπνία) στο αίμα. Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο «Medicine and Science in Sports», οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η αναπνοή σε μη αθλητές είναι πολύ πιο βαριά και ταχύτερη ως απάντηση στις αλλαγές στο οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι σε αθλητές αντοχής με ίσο φόρτο εργασίας. Οι συγγραφείς παρατηρούν ότι αυτή η ελαφρύτερη αναπνοή στην ομάδα αθλητών μπορεί να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ «χαμηλής χημειοευαισθησίας αερισμού και εξαιρετικής αθλητικής απόδοσης αντοχής». Με απλά λόγια, η χαμηλή ευαισθησία στο CO2 είναι καθοριστική για την εντυπωσιακή αντοχή αυτών των αθλητών.

Σε μια άλλη μελέτη, ο φυσιολόγος της άσκησης, Xavier Woorons, σημειώνει ότι οι εκπαιδευμένοι αθλητές αναπνέουν λιγότερο από τους μη προπονημένους άνδρες. Αυτό πιθανώς οφείλεται σε ασθενέστερη Υπερκαπνική αναπνευστική απόκριση (βελτιωμένη ανοχή στο διοξείδιο του άνθρακα) σε προπονημένους αθλητές. Με άλλα λόγια, οι αθλητές αντοχής μπορούν να ανεχθούν μεγαλύτερη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και χαμηλότερη συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι αλλαγές των αερίων στο αίμα δεν έχουν τόσο ισχυρή επίδραση στην αναπνοή τους. Η ίδια η μειωμένη συχνότητα αναπνοής έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αναπνευστική απόκριση στο διοξείδιο του άνθρακα.

Έτσι για να έχετε μια υγιεινή ζωή, καλή φυσική κατάσταση ή για να επιτύχετε εξαιρετική απόδοση κατά τη διάρκεια του αθλητισμού, είναι σημαντικό η αναπνοή σας να μην αντιδρά πολύ έντονα σε αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και μειωμένες συγκεντρώσεις οξυγόνου. Η έντονη καθημερινότητα γεμάτη στρες και εντάσεις και η έντονη σωματική άσκηση απαιτεί μεγαλύτερη κατανάλωση οξυγόνου και προκαλεί επίσης αύξηση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με όλα τα πιο πάνω, εκτός από τις Καταστάσεις Τροποποιημένης Συνείδησης και τις ψυχοθεραπευτικές εφαρμογίες, μέσα από την Άσκηση της Συνειδητής Αναπνοής μπορείτε να αποκτήσετε άριστη υγεία και να βελτιώσετε την απόδοσή σας στην εργασία, στις καθημερινές δραστηριότητές σας και στον αθλητισμό.

 

Spyros Kapnias Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Σε Εκπαίδευση Συναλλακτική Ανάλυση - Body Focused Psychotherapy Gestalt - Hypnosis & Gestalt Certification - Certified Past Lives Regression Therapist - Spirit and Energy Release Certification - Inner Child Certification - Certified Life Between Lives Regression Therapist / Master & Trainer in Hypnotherapy / Certified “Swan” Hypnotherapy / Master NLP - Coaching - Time Line Therapy / Certified Energy Psychology Certification - Master in Acupressure & EFT / Certified Master Ho'oponopono / Reiki Master / Advance Breathwork & Pranayama Trainer / Senion Yoga Teacher and Trainer / Healing Code Certification, Yoga Nidra Senior Teacher, Lucid Dreaming Certification.




   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύπτοντας Εκείνες τις προηγούμενες Ζωές σου - Αναδρομική Ύπνωση

Γνωρίζοντας την Αναδρομική Υπνοθεραπεία

Το ταξίδι της Ψυχής (A' Μέρος) – Θεραπευόμενος: Αλκίνοος – Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024